Dah lama buat korma ayam ni tapi TERlupa nak cerita ;)
Ini bukan style masak korma/kurma ayam guna rempah kurma macam selalu kita masak tu. Resepi ni lain sikit. Me dapat from shinky_pinky, seorang forumer di cari dot com.
Bahan2
1 ekor ayam, dipotong ikut suka
4 biji tomato sederhana besar, dipotong kiub
2 biji bawang besar, dipotong kiub
3 sudu teh bawang putih, ditumbuk halus
3 sudu teh halia, ditumbuk halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan plain yogurt
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
garam secukup rasa
minyak masak utk menumis
sedikit air panas utk mereneh ayam
Bahan hiasan: sedikit daun ketumbar, badam atau gajus
Cara memasak:
Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga kuning.
Kemudian masukkan bawang putih dan halia.
Kemudian masukkan ayam. Biar sekejap sehingga ayam kelihatan kekuningan dan naik minyak.
Bila sudah naik minyak campurkan tomato, yogurt, garam, lada hitam dan serbuk kunyit serta tuang air panas (agak2 cukup utk mereneh ayam sehingga empuk).
Biarkan selama 20-25 min dengan api sederhana besar.
Tutup periuk, biarkan sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat.
Bila sudah masak taburkan daun ketumbar dan buah gajus/badam sebagai hiasan.
* kalau tak nak rasa masam yogurt boleh ganti dgn santan. Tak letak santan pun tak apa. Kalau nak berkuah lebihkan air.
* kalau nak guna daging pun caranya sama, tapi lebihkan sedikit bawang putih dan lada hitam utk aroma daging yg lebih menyelerakan. Reneh lama sikit.
5 years ago
1 comments:
laama dah tak masuk car5i.com. nak masuk baru2 ni dah tak boleh guna id dulu lagi kot...
Post a Comment