Resepi ni yang biasa me buat, belajar from my mom. Tak ingatlah sebijik sama macam resepi my mom ke tidak sebab tak ada tulis resepi ni kat mana2. My mom punya style, "kita buat dia bukan dia buat kita"....hahaha so ikut kitalah nak buat macamana.
.
Senang saja nak buat PUDING KUAH KASTARD
.
Bahan puding:
1 cawan tepung jagung
4-5 cawan air
1 sudu besar gula pasir
sedikit pewarna favourite anda...
.
Mula2 campurkan semua bahan dalam periuk.
Pastu letak periuk atas api.
Guna api sederhana, kacau sampai pekat.
Dah bunyi blub...blub... tu boleh la off api.
Masukkan dalam bekas...acuan jelly ke...bekas aiskrim tu pun ok.
Biarkan sejuk pastu masukkan dalam fridge.
.
* tak sure pulak aritu guna 4 ke 5 cawan air ek...rasa2nya macam 5 cawan. Try bubuh 4 cawan dulu, kalau nampak macam pekat sangat boleh tambah lagi sedikit air.
.
Aritu me buat dapat 8 cups dalam acuan macam ni
.
.
Kuah kastard
1 tin susu cair
1 tin air
2 sudu besar tepung kastard
gula semanis orang yang memasaknya
secubit garam
.
Me selalu buat camni..
Tuang susu cair dalam periuk.
Pastu ambik tepung kastard campur dgn air sikit, bancuh sampai rata, tak bergentel (bancuh dalam tin tu pun boleh, tak payah kotor bekas banyak2....hehee)
Tuang kastard dalam periuk tadi.
Pastu masukkan 1 tin air.
Pastu tambah gula. Aritu guna 4 sudu besar...manislah katakan...ahaks. Sambil jerang tu boleh rasa cukup manis tak.
Letaklah secubit garam.
.
Dah campur semua bahan tu dalam periuk, pastu baru on api.
Kena rajin2 exercise tangan, sentiasa kacau kuah tu sampai pekat.
Guna api perlahan, takut nanti dia hangus kat bahagian bawah periuk tu.
Sejukkan pastu masuk dalam fridge.
.
* Aritu masa dah nak pekat tu me tambah lagi 1 sudu besar kastard (bancuh dulu dgn air sikit) pastu tuang dalam adunan yang atas api tu...ekekeke....kes nak kuah laaagi pekat...! Bukan hari tu aje...hari2 sebelumnya juga.... ;)
* Kalau tak nak kuah pekat sangat boleh tambah lagi air.
* ada satu lagi version kuah tu me pernah buat, letak 1 biji telur dan 1 sk esen vanila.
* cawan tu me guna measuring cup untuk baking.
* sudu besar tu sudu makan... bukan sudu besar yang orang dulu2 suka buat hiasan kat dinding tu...muahahaha
.
Cik Kiah, selamat mencuba puding/kuah kastard mak gayah...eh, bukan mak gayah tapi MAK ENON....
.
ni gambo lama, masa buat kat bostwana dulu...
puding tu guna tepung kastard, dan kuah kastard tu + fruit cocktail
0 comments:
Post a Comment