Dah lama me buat kuih ni...on 15Nov08 (dah lama draft tp tak post...).
Resepi dari forumer Speedial, cari.com.
Bahan2
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
2 biji telur
1 cawan gula
1/2 cawan butter cair
1 tin susu cair
4 cawan santan + pewarna kuning
1 tin jagung krim
Cara
Panaskan oven 180'c selama 10 minit.
Gaulkan semua bahan sebati dan tapiskan.
Masukkan dalam loyang yang telah disapu minyak.
Bakar selama 1 jam.
Biarkan sejuk. Potong dan hidangkan.
* bakar kuih ni extra 20 minit guna api atas saja untuk dapatkan crust atas tu.
Me buat setengah aje dari resepi asal...just nice untuk kami 4 beranak. DH kata sedap, tak manis sangat. DH suka, me lagiiii suka...hehee. Mula2 tu ingatkan jadi lembik macam puding. Tu la kalau tak sabar, lepas bakar panas2 terus nak ngap... Lain kali kena bertindak mengikut arahan. Biarkan dia sejuk dulu baru potong.
2 comments:
sedapnyaaaaaaa..
berkrim rasa..
lemak berkrim disukai ramai...ekekeke
Post a Comment